zondag 6 november 2016

Hoe bepaal je de maat van een honkbalknuppel?

Begin jaren '70, toen ik zelf net begon met honkballen, was het eenvoudig. Je had maar één soort honkbalknuppel en die was van hout ("altijd merk boven!"). Al vrij snel kwamen de aluminium knuppels en later de composiet knuppels. Inmiddels is het een heel assortiment aan soorten en maten geworden, waarbij het steeds lastiger wordt om een goede keuze te maken.

Ik merk dat veel klanten die bij mij in de showroom komen niet bekend zijn met de maatvoering van knuppels. Daarom deze uitleg.

Elke knuppel heeft een lengtemaat. De lengte wordt uitgedrukt in inches (één inch is 2,54 cm). De lengte varieert van ongeveer 25 inch (25") voor de allerkleinste spelers tot 34" voor de volwassen honkballers. Bij slowpitch softbal heb je knuppels die nog wel wat langer zijn. Je vindt de lengte van de knuppel meestal bovenop de knop van de knuppel. Het is het bovenste getal.

Daaronder staat nog een getal. Dat is het gewicht van de knuppel. Het gewicht wordt uitgedrukt in ounces (oz). Een ounce is 28,35 gram. De gewichten variëren van 15 ounce tot zo'n 31 ounce.

Naast deze twee getallen staat er meestal ook een ander getal op de knuppel. Bijvoorbeeld -3, -11 of -5. Dit getal is het verschil tussen de lengte en het gewicht. Het staat meestal ergens op de zijkant van de knuppel. Dus een knuppel van 29 inch en 18 ounce heeft op de zijkant -11 staan. Dit getal zegt iets over de verhouding tussen de lengte en het gewicht van de knuppel. Naarmate dit getal hoger is, is de knuppel lichter. Voor de jeugd is een knuppel met -11 gebruikelijk. Volwassen spelers hebben vaak een -3 of -5 knuppel.

Staat op de knop van de knuppel alleen de lengte, dan kun je met dit getal toch het gewicht bepalen.
Houten knuppels is een iets ander verhaal. Daar kom ik in een andere blog op terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten